Kulturni centar Grad svakog aprila tradicionalno slavi rođendan specijalnim muzičkim i izložbenim programom. Za devetu godišnjicu postojanja pripremamo program pod zajedničkim nazivom 9 veličanstvenih, kojim ćemo završiti devetu i polako ući u desetu godinu rada. Rođendanske izložbe često su obuhvatale umetnike koji su se u prethodnim godinama predstavili u Velikoj galeriji, a njihova dela obično smo stavljali u nove kontekste, kao na izložbama Gradski salon 2014. i Metodologije dekonstrukcije identiteta iz 2016. godine.
Ove godine rođendansku izložbu priređujemo po deveti put sa malo drugačijim konceptom. Listajući konkurse raspisivane prethodnih godina naša art direktorka Ljudmila Stratimirović je došla do zaključka da se mnogo češće prijavljuju umetnice nego umetnici. Ovaj statistički podatak dolazi kao inicijalna inspiracija za postavku simboličnog naziva 9 veličanstvenih, zamišljenu kao showcase devet umetnica, od kojih je većina imala nastupe u Velikoj galeriji, poput Marije Maksimović, Nataše Kokić, Daliborke Đurić, Marije Šević, Sanje Ćopić, Izabele Mašić koja je nedavno oduševila našu publiku ali i Aleksandre Stratimirović, čije osveljenje ostaje godinama zaštitni znak našeg prostora.
Ovoj listi autorki priključujemo i dve umetnice koje još uvek nisu prikazale svoj rad u Velikoj galeriji. Prema izboru art direktorke Ljudmile Stratimirović svoja dela izložiće Zagorka Stojanović, dok je kustos Aleksandar Stojanović pozvao Anu Vujović. Umetnice različitih generacija i različitih izraza svojim delima formiraće multimedijalnu postavku, dosta heterogenu, sa poklapanjima u tri tačke, tri fenomena koji su karakteristični za savremeno stvaralaštvo na domaćoj sceni: telo, strukturu i svetlost. Kako to naše umetnice istražuju ove aspekte stvaralaštva saznaćete na otvaranju 16. aprila od 20 časova. Izložba će biti otvorena do 22. aprila svakim danom od 14 do 20 časova.