Dan fascinacije biljkama se obeležava širom sveta tokom maja meseca pod okriljem Evropske organizacije za biljne nauke (EPSO). Glavni cilj programa je da kroz različite aktivnosti ukaže na značaj biljaka i očuvanje raznovrsnosti živog sveta.

Tokom celodnevnog programa, posetioci će imati priliku da otkrivaju, posmatraju, osećaju i poslušaju različite zanimljivosti o biljkama, bilo one koje počivaju na naučnim istraživanjima, pa sve do umetnosti i muzike čije je stvaranje inspirisano biljkama.

Dođite 12. maja u KC Grad da obeležimo Dan fascinacije biljkama uz kreativan, edukativan i zabavan program!

Ulaz na sve programske aktivnosti je besplatan.

Program:

11 časova
Dan fascinacije biljkama započinje serijom radionica, koje su namenjene deci predškolskog i školskog uzrasta (I-VI razreda). Zajedno ćemo posmatrati fascinantne pojave kod biljaka uz postavku kreativnih eksperimenata (pokreti biljaka, kretanje vode kroz biljku, razdvajanje pigmenata u listovima). Kroz kviz znanja ćemo zaključiti zašto je važno svakodnevno jesti sveže voće i povrće. Takođe, u okviru ovih radionica ćemo pronaći vezu između biologije i umetnosti.

Zbog ograničenog kapaciteta poželjna je prijava za radionice na e-mail adresu: danfascinacijebiljkama@gmail.com

15.15 časova
Menjamo se, družimo se i uživamo na menjaži pelcera!

16 časova
Takmičenje u pravljenju tri tipa vertikalne bašte, napravite malu ekipu do 5 članova i prijavite se na e-mail adresu: danfascinacijebiljkama@gmail.com

16.20 časova
Izložba biljaka iz laboratorije – kultura in vitro

16.20 časova
Fascinantna predavanja o biljkama (svako u trajanju od 20 minuta):

Orhideje – majstori prevare, dr Branislav Šiler, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković”;
Organsko gajeno grožđe, Branislav Anđelić, vinogradar, Plavinci;
Čudesni svet mahovina, dr Milorad Vujičić, Biološki fakultet;
Balkanske opasne biljke, dr Danilo Stojanović, Farmaceutski fakultet;
Zeleni krovovi Beograda, Dejan Lazić i Nikola Petrović, pejzažne arhitekte, Zeleni krovovi.rs.

21 čas Koncert Ljubičice

Tokom celodnevnog programa posetioci će biti u prilici da pogledaju izložbu umetničkih fotografija „Priroda i društvo“ autorke Branislave Brandić iz Kikinde. Izložba na vrlo specifičan način pokušava da prikaže odnos društva prema prirodi: sa jedne strane povezanost sa prirodom, a sa druge svesno zanemarivanje i nazainteresovanost. Izložbu navodi da se zapitamo kada ćemo početi da osećamo odgovornost ili će priroda biti primorana da uzvrati udarac i izbori se za svoj opstanak.

Partneri programa su Bayer Srbija i Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Beograd.