Umetnost za sve
Javni čas crtanja #7

Inspiracija: Tamara de Lempicka

U okviru programa „Umetnost za sve“ Kulturni centar Grad realizuje sedmi po redu, javni čas crtanja u ponedeljak 26. novembra od 15 do 20 časova.

Ostajemo u sferi inspiracije velikim slikarkama, pa tako posle Fride Kahlo, na red dolazi prva zvezda među slikarkama, baronesa sa četkom, Tamara de Lempicka.
Školujući se kod Morisa Denisa u Parizu, Lempicka usvaja sve tehnike klasičnog slikarstva, dok je presudan uticaj na njen slikarski rukopis izvršio Andre Lot, koji je kao kritičar i slikar istraživao jedan eklektički izraz koji će kombinovati najprijatnije elemente iz različitih modernih pravaca, tako da budu dopadljivi. Upravo to je uradila i Lempicka još u Parizu, a kada se sa suprugom seli na Beverly Hills, preko noći postaje omiljena slikarka holivudskih zvezda. Razvivši pojednostavljeni postkubistički izraz, u kombinaciji sa rasvetljenim koloritom i klasičnim redom u kompoziciji, Lempicka se pozicionira kao estetizujuća portretiskinja buržoazije i nove elite – javnih ličnosti gde je i sama pripadala. Sklona veoma preciznom slikanju i minucioznim detaljima, Lempicka je slikala portrete inspirisana renesansnom umetnošću koju je proučavala u Italiji. Svojom geometrizacijom i prijatnim formama uspela je da se pozicionira kao life style slikarka art deco ere, što joj donosi finansijski uspeh.

Kao što je Lempicka uspevala da pronađe ključ za dopadljivost svojih slika, tako naša manekenka Maja Atanasijević Zipa Yoma uvek uspeva, da iznova i iznova dočara umetnike u fokusu naših časova, da se transformiše ne samo u datog umetnika ili umetnicu, već dočara atmosferu pojedinačnog dela. Ne propustite priliku da ispratite Majinu transformaciju u baronesu sa četkom, te transformaciju atmosfere art deco-a u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad.
Sedmi javni čas crtanja vodiće profesori sa Akademije likovnih umetnosti Milan Antić i Svetlana Volić

Ulaznice za čas u prodaji su od 1. novembra u Gradskoj galeriji, po ceni od 200, dok će na dan časa cena iznositi 300 dinara. Ponesite svoje pastelne boje i uronite u geometrizovani svet art deco-a.

Javni čas crtanja posvećen Tamari de Lempicki vodiće naši poznati umetnici: Svetlana Volić, docent FLU, Milan Antić, docent FLU, Vojislav Klačar, profesor likovne kulture u Zemunskoj gimnaziji.