This post is also available in: en

2.6.2019. u 20h

U Kulturnom centru Grad u nedelju 2.juna od 20 časova imaćete jedinstvenu priliku da prisustvujete performansu plesnog dueta kontakt improvizacije – Gregori Ševalijea i Nine Radovanović! Performans će biti potpuno improvizovan, nikakvi koraci nisu unapred utvrđeni.

Šta je kontakt improvizacija?
Kontakt improvizacija je forma improvizovanog plesa. Ona obuhvata istraživanje sopstvenog tela u odnosu na druga tela koristeći principe deljenja težine, dodira i svesnosti pokreta.
KI se igra sa umetnošću pronalaženja sopstvenog centra i spajanja sa centrom druge osobe, izlaženja iz ravnoteže, protivbalansa, mehanike tela kako bi se izašlo na kraj sa težinom drugog tela ili kako bi se telo odiglo od zemlje u letu.
KI je osnovao Stiv Pakston u Americi 1972. i od tada se ova praksa razvija internacionalno. Dosta je zastupljena kao sredstvo komunikacije u pozorištu, nekim plesnim predstavama, ali se se takođe razvija i u formi društvenog plesa na takozvanim kontakt džemovima.

Gregory Chevalier

Moj prvi plesni angažman sam doživeo sa 24 godine u kineskim disko klubovima, i kada sam se vratio u Evropu odlučio sam da počnem da se profesionalno bavim plesom. Dok sam učio savremeni ples u Budimpešti, otkrio sam kontakt improvizaciju, te je ona postala moja glavna praksa. Putovao sam u Beč kako bih završio plesni trening 2012 koji je vodila Sabina Pazcer i specijalizovao se u polju Somatike i Autentičnog pokreta. Ja podučavam kontakt improvizaciju već 7 godina, kao i improvizaciju zasnovanu na svesnosti o telu na nedeljnim časovima, vikend radionicama, internacionalnim festivalima, školama i profesionalnim treninzima. Nastupam za kompaniju savremenog plesa Zerobalett i Living Picture teatru. Pokret i samoispitivanje su dva puta koja konstantno transformišu i hrane moj život. Ja sam se posvećen joga praksi već 7 godina, a kasnije i Body Mind Centering, gde sam i učestvovao i pomagao u jednogosišnjem program tokom 4 godine, koji je vodila Kálmán Ferenc. Uživam da nastupam u okviru tria LEVEGRU, organizujem Underscores susrete I džemove, pravim Butoh plesne filmove, i organizujem sa Kontaktland timom Mađarski festival kontakt improvizacije (www.kontaktland.com) na koji ste veoma dobrodošli!

Nina Radovanović

Ja sam plesač, jogini i sirena 🙂 Pošto sam završila formalno obrazovanje na fakultetu za jezike, nastavila sam da putujem po svetu, stalno u potrazi za novim znanjem, iskustvom, kulturom i ljudima.
Nekom vrstom pokreta se bavim čitav život, stalno istraživajući nove i drugačije forme. U Indiji sam se pre 12 godina prvi put upoznala sa praksom joge i meditacije. Od tada, učim i bavim se različitim bodywork tehnikama, upoznajem se sa tajlandskom i ajurvedskom tradicijom učeći od brojnih međunarodnih učitelja u Aziji.
Preko ovih somatskih praksi najzad upoznajem i kontakt improvizaciju, koja me je navela da posmatram svoje telo-um na potpuno novi način.
Otkrila sam KI tokom kontakt festivala na Goi tek nedavno, 2016, ali je to bila ljubav na prvi dodir. Ubrzo potom, trčala sam svuda po Evropi u potrazi za časovima, radionicima, festivalima i značajnim učiteljima.
Kada sam se vratila u Beograd, samo sam htela da plešem, pa sam tako počela da držim časove kontakta 2018. Organizovala sam džemove, radionice sa stranim učiteljima, prvo vrlo stidljivo, a onda veoma frenetično. Htela sam da zarazim sve ovom prelepom plesnom formom, kako bih pre svega sama mogla da plešem. Veoma se radujem da vidim kako je ova grupica ljudi koja je u početku brojila dva, tri člana, uključujući mene, izrasla u divnu kontakt zajednicu koja još uvek raste.
Konačno, svoje ponovno otkriće doživljam i kroz kontakt sa vodom upoznajući se sa tehnikom Aguahara, a kasnije i kroz ples u vodi, stalno eksperimentišući kao Vu Ava (Slovenska boginja vode, ime koje sam izabrala kako bi se ponovo spojila sa svojim slovenskim korenovima).
Ja sada držim časove joge i kontakt improvizacije u Beogradu i organizujem joga plesne odmore u Evropi kao članica MOVE2Collective.

Photo credits: Nicolas Nikirkic