Posle izuzetno posećene izložbe Umetnost iza rešetaka, koju je Kc Grad organizovao u saradnji sa Specijalnom zatvorskom bolnicom u Beogradu nastavljamo izložbene aktivnosti vezane za ovu vrstu iskrenog umetničkog izraza koji spade u Art Brut kategoriju. Ovog puta sarađujemo sa vrlo značajnom organizacijom koja na našim prostorima sarađuje se psihijatrisjkim bolesnicima, pružajući im podršku i mogućnost da se umetnički izraze.

Art brut Srbija je udruženje koje je osnovao umetnik Goran Stojčetović. Radovi koje će posetioci Velike galerije Kc Grada moći da vide rezultat su saradnje Stojčetovića i Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Sporazum o stručnoj saradnji između Vojnomedicinske akademije u Beogradu i Udruženja Art Brut Serbia iz Beograda, u okviru projekta “Art brut studio VMA”, potpisan je februara 2015. godine.

Studio VMA je stvaralačka oaza u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju Vojnomedicinske akademije u Beogradu. Dvaput nedeljno, prostorija namenjena za grupnu psihoterapiju, postaje likovni atelje u kome pacijenti postaju stvaraoci. Od nekoliko stotina ljudi koji su prošli kroz Art brut studio VMA za protekle tri godine, na desetine njih je ostavilo čista remek dela likovnosti. Metodom Dubinskog crteža koji se primenjuje u studiju, dolazi se do različitih, zaboravljenih , nekad i nepoznatih izvora stvaralačke energije čime se postiže uobličavanje unutrašnjih vizuelnih sadržaja. Svi crteži su produkti višesatne psihološke kombinatorike čoveka ophrvanog različitim stresovima, problemima i blokadama. Značajna je činjenica da je ovo prvi art brut studio – umetnički studio namenjen radu sa ljudima van sistema umetnosti, na Balkanu. Značajno je i što je sluh i podršku za njegovo osnivanje imala upravo naša najznačajnija medicinska ustanova VMA. Studio je već imao nekoliko izložbi u zemlji i inostranstvu (Dom Vojske Srbije 2016; Balkanski Art Brut Salon 2016, 2017; Muzej grada Beograda – Bg Actopolis 2017; Art Primitive Gallery Sarzana, Italija 2017.) a o likovnim i psihološkim aspektima stvaranja izlagano je na predavanjima i radionicama (Interni seminar: Art brut studio, Dnevna bolnica VMA 2015.; Art terapija i Art brut studio na VMA, Dom Vojske Srbije 2016.; Balkanski Art Brut Salon 2017.; Likovne radionice u Galeriji Štab 2017. ; Kongres psihologa Srbije 2017.)

Psihološku analizu i integraciju sa ostalim terapijskim metodama obavlja Tatjana Stojanović, specijalista medicinske psihologije. Zaposlena je u Dnevnoj bolnici Klinike za psihijatriju VMA od 1993.g., gde obavlja poslove iz oblasti individualne i grupne psihoterapije i savetovanja, psihološke selekcije, psihodijagnostike, art terapije i grupne analize crteža, mentorski rad sa studentima, a radi i kao saradnik za vežbe na Medicinskom fakultetu Univerziteta Odbrane.
Studio VMA je osnovao, vodi i kreira ga Goran Stojčetović, diplomirani slikar. Bavi se dubinskom asocijativnom umetnošću koju pronalazi u nesvesnim i spontanim izrazima kroz crtež, sliku, fotografiju i performans. Osnivač je i predsednik Udruženja Art Brut Serbia, glavni i odgovorni urednik je veb portala www.artbrut-inside.org . Jedan je od osnivača i selektor Balkanskog Art Brut Salona u Beogradu. Zaposlen kao scenograf u Narodnom pozorištu Priština u Gračanici.
Izložba je prodajnog karaktera sredstva koja se prikupe biće usmerena na kupovinu slikarskog pribora i materijala za dalji rad studija.
Otvaranje izložbe je zakazano za 26. februar u 20h u Velikoj galeriji Kc Grada a trajaće do 4 marta. Velika galerija je otvorena svakog dana od 14 do 20h