Poslednja izložba godišnjeg izlagačkog programa, pre letnje pauze, otvoriće se u ponedeljak, 3. jula od 20 časova. U pitanju je zajednički projekat dve umetnice Athanasije Panagee iz Grčke i Nore Adwan irsko-palestinske umetnice koja živi i radi u Norveškoj. Projekat pod nazivom Shadows zajednički je fotografski serijal dve umetnice.
Panagea i Adwan su se upoznale u Srbiji, pa otuda i želja da deo ove serije prikažu baš u Beogradu.
Projekat Shadows otpočele su 2013. godine, on još uvek traje i predstavlja zajedničko istraživanje zasnovano na opservacijama i zajedničkom iskustvu dve autorke koje putuju po novoosnovanim evropskim državama istražujući neviđeno, tražeći opskurne i očigledne senke ljudi i njehovih svetova. Projekat je u tesnoj interakciji sa pejzažima i ljudima u cilju prenošenja njihovih narativa i njihovog međusobnog uticaja, prikupljajući široki spektar informacija koje donose neočekivane rezultate.
Selekcija fotografija za beogradsku izložbu u našoj Velikoj galeriji uključuje pejzaže iz Beograda i Vojvodine, pejzaže pod jakom senkom politike. Kako obe autorke navode: „Projekat se bavi zajedničkim predmetima interesovanja a vezanih za promenljive političke pejzaže i načine njihove javne i privatne vizuelizacije. Cilj je prikazivanje dubokih senki tih političkih promena i njihov uticaj na emocinalne živote pojedinaca u datim državama.“
Izložba Shadows biće otvorena do 16. jula, uz vođenje čiji će termin biti naknadno objavljen.