Tokom programa studentske razmene u Finskoj (na trećoj godini AKI Akademije za umetnost i dizajn), Ruben je često bio budan dok je ostatak sveta spavao dubokim snom. Tada bi uzimao svoj fotografski aparat i po mračnim ulicama Helsinkija fotografisao napušteni svet osvetljen slabim uličnim svetlom, svet kakav često ne vidimo. Tama uznemirena delimičnim osvetljenjem natrijumskih i LED-sijalica stvara svet koji većina nas retko kada vidi.

Moramo se vratiti daleko unazad, u 1933. godinu, kada je Brassaï objavio svoj pièce de résistance ‘Paris de Nuit’/’Pariz noću’, da bismo razumeli da fotografija i mrak nisu najbolji prijatelji, ali kada se kombinuju na inteligentan i kreativan način, mogu stvoriti neverovatnu lepotu. Brassaï je posmatrao i fotografisao grad – grad poznat celom svetu – na način na koji ga je posmatrao mali broj ljudi: tokom noći. To je postalo njegovo najpoznatije i najtraženije delo, zahvaljujući kojem je dobio nadimak “Oko Pariza”, koje mu je dao Henry Miller.

Rubenova „INSOMNIA“ je njegov tekući projekat o tami, svetlu, besanosti i lepoti, koje je do sada fotografisao u Helsinkiju, Lyonu i Beogradu.