Predstavljanje zbornika “Periferije političkog” i obeležavanje druge godine osnovnih i master studija politika na Fakultetu za medije i komunikacije.

Učestvuju:
✊ Jelisaveta Blagojevic, filozofkinja i profesorka na Departmanu za kritičke studije politike
✊ Igor Stiks, politikolog, pisac i profesor na Departmanu za kritičke studije politike
✊ Mira Stosic, teoretičarka medija i profesorka na Departmanu za kritičke studije politike
✊ Jovana Timotijevic, doktorantkinja politokologije

Uspostavljanje političke razlike – prepoznavanje razlika, ali i međusobne uslovljenosti “politike” i “političkog” – otvorilo je mogućnost u istoriji političke misli za istrajno preispitivanje i izumevanje političkog kao onoga što prevazilazi konzervativno svođenje politike na sisteme upravljanja i organizacije društva. Pisanje o politici sa periferije znači pisanje iz ne-normativne pozicije, pisanje o “manjinskom” i iz “manjinskog”. Feministička, postkolonijalna i kvir teorija ukazuju nam na to da upravo ta manjinska perspektiva može ponuditi drugačije horizonte mišljenja i delovanja – da je pisanje o afektima i stvarima jednako politički čin i čin pisanja o političkom, koliko i pisanje o demokratiji, revoluciji ili konsenzusu. Periferije političkog, tako posmatrano, predstavljaju međusobno različite lokacije mišljenja koje se istovremeno suprotstavljaju normativnoj podeli unutar polja političke teorije, kao i kapitalističkoj geografskoj podeli.

???????? ?? ? ✨✨✨✨✨✨✨✨✨

Pridružite nam se na otvorenoj diskusiji o tome šta su “politika” i “političko”, kao i na ugodnom druženju studenata/tkinja, profesora/ki i prijatelja/ica Departmana za kritičke studije politike FMK-a.