29.9. – 28. 11. 2018.

Radhildur Ingadottir je rođena u Rejkjaviku a živi i stvara na relaciji Danska-Island. Studirala je umetnost u Velikoj Britaniji od 1980. do 1986. godine, a tada počenje aktivno da izlaže. Njeno stvaralaštvo uključuje pisanje, crtež, zidno slikarstvo ali i skulpture i video radove. Inkorporiranjem više tehnika stvara ekspanzivne instalacije. Tokom godina svoje karijere izlagala je aktivno po Evropi, a predavala je kao gostujuća profesorka na Isladnskoj umetničkoj akademiji.

Bila je članica saveta Living Art muzeja u Rejkjaviku dve godine i
počasni umetnički savetnik centra za vizuelne umetnosti Skaftfell na Istočnom Islandu. Takođe je bila kustos i saradnik na nekoliko izložbi. NJeni radovi nalaze se u više kolekcija, Nacionalnoj galeriji na Islandu, Umetničkom muzeju i Living Art muzeju u Rejkjaviku. Zastupa je Kim Behm galerija iz Frankfurta.

Kulturni Front i Grad -­‐ Evropski centar za kulturu i debatu (Kulturni centar Grad) u junu 2012. godine pokrenuli su program gostovanja umetnika u Beogradu i Srbiji (Artist in Residence -­‐ AIR) pod nazivom INSPIRACIJA BEOGRAD / INSPIRATION BELGRADE. Program se bavi promocijom kreativnog Beograda i prikazivanjem potencijala naše sredine. Program je otvoren za goste umetnike i kustose čija se profesionalna interesovanja kreću u oblastima: likovna umetnost, primenjena umetnost, dizajn, fotografija, književnost, novinarstvo, istorija umetnosti, sociologija, muzika i gastronomija tj kulinarstvo.

INSPIRACIJA BEOGRAD je značajan koncept ne samo za umetničku scenu Srbije već i za predstavljanje Beograda i Srbije u svetu od strane kreativnih umetnika i kustosa koji su gosti programa. Boraveći i inspirišući se gradom i ljudima verujemo da će svaki gost biti na neki način specifičan promoter Beograda i Srbije. Pored aktivnosti vezanih za Beograd, Kulturni Front i Kulturni centar Grad je uspostavio saradnju i sa drugim institucijama i organizacijama u Srbiji koje sada čine svojevrsnu mrežu partnera i koje u skladu sa svojim mogućnostima podržavaju AIR program na lokalnom nivou (u organizacionom, medijskom ili produkcionom smislu).

Uspešna saradnja realizovana je sa nekoliko institucija: „Staro Selo -­‐ Muzej na otvorenom“ u Sirogojnu, umetnička kolonija „Ečka“ i „Međunarodna kolonija keramike Zlakusa“, Muzej bakra u Boru, Dom kulture Svilajnac, Muzej Minerala u Beogradu, Etnografski Muzej u Beogradu, Fakultet Primenjenih umetnosti u Beogradu kao i sa međunarodnim partnerima među kojima je u ovoj oblasti najvažniji HIAP (međunarodni umetnički program u Helsinkiju), Gete Institut, Austrijski kulturni forum, Ambasada Švedske i drugi.

Ove godine program je podržan od strane Ministarstva za kulturu Republike Srbije.