28.1.2019.

Kulturni centar Grad ušao je u desetu godinu rada, a deceniju postojanja proslavlja tokom aprila meseca. Kao i prethodnih devet i ove, jubilarne, desete godine,  izlagačka sezona Gradske galerije formirana je putem konkursa, na koji je stiglo oko stotinu prijava.

Melissa E. Logan, Imelda Ramović, Davor Bruketa, Zvezdana Stojmirović, Monika Lang, Ljudmila Stratimirović i Aleksandar Stojanović, internacionalni Savet galerije u nepromenjenom sastavu, još jednom je odlučivao o projektima koji će ekskluzivno biti predstavljeni u Gradskoj galeriji i još jednom savladao nimalo lak zadatak.

Deseta izlagačka sezona predstaviće deset projekata izabranih na konkursu:

1. Nađa Kračunović – Kompleks na prodaju

2. Danijela Pivašević Tenner – Out of space

3. Irena Gajić, Dalia Dukanac, Hristina Stojanović i Snežana Zlatković – Moderni u Beogradu

4. Dejan Krstić – Beleške

5. Anđela Radivojević – The Redbox Likes Me

6. Stanko Gagrčin – 36 pitanja

7. Vladimir Mitrović – Poklonstvo kraljeva

8. Clement Bedel – A Post-Consumerism Romance

9. Adrienn Ujhazi – Ciklusi Geje

10. Illumat – Der Illustrationsautomat

Pored deset projekata, izlagačku sezonu upotpuniće i specijalne izložbe: aprilska, kojom će galerija obeležiti jubilej, deceniju rada i predstavljanja mladih savremenih umetnika, te pravljenja preseka umetničke scene, zatim samostalne izložbe Monike Lang i Zvezdane Stojmirović, po pozivu umetničke direktorke Gradske galerije Ljudmile Stratimirović, kao i izložba Dragutina Jegdića i Mladena Stojanovića, kao madske galerije Aleksandra Stojanovića.

Sezona pred nama još jednom će pokazati diverzitet umetničke scene, s obzirom da izabrani projekti tretiraju najrazličitije teme i ideje, od arhitekture i konceptualno primenjene keramike preko bio umetnosti, crteža i slikarstva, pa sve do VR interaktivnih projekata i složenih kinetičkih skulptura datih u vidu trodimenzionalnih projekcija.

Biografije članova žirija:

Melissa E. Logan je vizuelna umetnica koja živi i radi u Kelnu, a bavi se performansom, instalacijom, slikarstvom i pop muzikom. Devedesetih godina osnovala je umetničko-muzičku grupu Chicks on Speed, koja je brzo postala značajni predstavnik electroclash žanra, a priredila je i koncert na Exit festivalu 2006. godine. Njen rad usmeren je na kritički pristup socijalnih struktura, poput tradicionalnih uloga polova, nacionalnog identiteta i ekologije. Upotrebljava aplikacije, savremene tehnologije, termalnu fotografiju, tkanine, robotiku. Nacionalim identitetima bavila se 2016. godine kada je u Gradskoj galeriji realizovala izložbu Queer Salon: Flags. Tada je upoznala nekolicinu domaćih umetnika i zainteresovala se za domaću scenu.

Imelda Ramović već duži niz godina učestvuje u savetu Gradske galerije. Koosnivačica je studija Mireldy, grafička dizajnerka ilustratorka i art direktorka, živi i radi u Zagrebu, gde sarađuje sa regionalnim marketinškim agencijama na projektima koji su prethodnih godina često bili nagrađivani. Izlagala je i u Velikoj galeriji, poslednji put tokom aprila 2017. kada je prikazala svoje najnovije ilustracije u vidu pop up izložbe.

Davor Bruketa takođe živi i radi u Zagrebu, gde je osnovao agenciju Bruketa&Žinić OM, sa Nikolom Žinićem 1995. godine u kojoj je radio na brojnim projektima kao voditelj ili deo tima. Agencijski projekti osvojili su više od 300 međunarodnih stručnih nagrada, a agencijski se radovi kontinuirano objavljuju u nekim od najuglednijih stručnih publikacija u svetu. Davor Bruketa redovno predsedava žirijima na respektabilnim svetskim stručnim takmičenjima, a takođe je gost predavač na hrvatskim i stranim konferencijama i univerzitetima.

Zvezdana Stojmirović rođena je u Pekingu, 1970. godine, diplomirala 1991. na fakultetu Cooper Union u Njujorku, magistrirala 2005. fakultetu MICAu Baltimoru , gde predaje grafički dizajn. Autor je, zajedno sa Helen Armstrong, knjige Participate, o dizajnu i korisničkom učešću. Bavi se i novim i starim, radi i vektrorske ikone i ikonopis. Zanima je moguća uloga dizajna u razvitku nauke i statistike. Kao profesor, organizuje saradnje sa firmama kao što su Etsy i Under Armour, ne bi li svojim studentima pružila što korisnija iskustva. Sa KC Gradom je sarađivala na projektima Tipo / Život (2010.) i Novi Folklor (2012.).

Monika Lang je grafička dizajnerka koja živi i radi u Beogradu. Diplomirala na katedri Grafike knjige Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Pored nekoliko stalnih angažmana, radi kao freelance ilustrator i grafički dizajner, uglavnom na projektima iz oblasti kulture, a kreira i vizuelni identitet KC Grada. Suosnivač i član dizajnerske grupe Turbosutra, sa kojom od 2006. godine ima kontinuirane izlete u izlagački rad u zemlji i inostranstvu. Od 2012. radi kao docent na odseku za grafički dizajn Fakulteta za umetnost i dizajn Univerziteta Džon Nezbit.

Ljudmila Stratimirović, suosnivačica je udruženja građana Kulturni front, koje stoji iza Kulturnog centra Grad, ali funkcioniše od 2000. godine. Danas art direktorka KC Grada, počela je kao dizajnerka nakita i šešira, a 1997. osnovala je umetničko-muzičku trupu Pozorište šešira, koja je poznata po neobičnom vizuelnom identitetu. Sa Kulturnim frontom organizovala je i osmislila mnogobrojne umetničke i dizajnerske projekte u Beogradu ali i u svetu. Moda za poneti, Novi Folklor, Exploring Inspiration, kao i Artist in residence Belgrade samo su neki od realizovanih i projekata koji traju iz godine u godinu.

Aleksandar Stojanović diplomirao je na Filozofskom fakultetu, na odseku za istoriju umetnosti. Tokom studija, 2014. godine počinje da radi u Gradskoj galeriji na organizaciji izložbi, a trenutno je na poziciji kustosa. Organizovao je više od 40 izložbi godišnjeg programa Gradske galerije, a radio je i na projektiva inicirinim od strane Kulturnog fronta poput Exploring Inspiratios, Frontiers in Retreat, Artist in Residence. Sa grupom koleginica sa fakulteta 2015. osmišljava grupnu izložbu Queer Salon pod nazivom Sterortipi, a naredne 2016. godine kustos je grupne izložbe Metodologije dekonstrukcije identiteta kojom je obeležen 7. rođendan KC Grada.