24.6.2019. u 20h

U ponedeljak 24. juna od 20 časova Gradska galerija predstavlja projekat Zvezdane Stojmirović pod nazivom Priča o tvojim precima. Stojmirović je jedna od članica internacionalnog Saveta Gradske galerije, ali je pored kreiranja godišnjeg programa galerije, predstavila je svoj projekat pod nazivom Tipo/ Život, 2010. godine, te učestvovala na projektu Kulturnog fronta Novi folklor 2012. godine.

Zvezdana Stojmirović rođena je 1970. godine u Pekingu, a 1991. diplomirala je na umetničkom fakultetu Cooper Union u Njujorku. Nakon magistriranja na fakultetu MICA u Baltimoru, ostaje na poziciji profesorke grafičkog dizajna, gde i danas pokušava da studentima pruži dragocena iskustva poput saradnje sa brendovima Etsy i Under Armour u cilju sticanja praktičnih veština.

Stojmirović se bavi i novim i starim, vektorskim ikonama ali i tradicionalnim ikonopisom. Publici galerije odlučila je da prenese priču o precima u sličnoj kombinaciji novog i starog. U pitanju je komadić porodične istorije, jer je polazna tačka istoimeno delo njenog oca Milutina Rogića iz 1996. godine, koje Stojmirović ilustruje i prenosi nam priču o prošlosti kroz svežu i savremenu seriju crno-belih, kolorisanih ilustracija ali i kompozicija izvedenih od teksta, te laserski sečenih drvenih tabelica koje referiraju na štampariju manastira Rujan osnovanu 1537. godine, prve takve štamparije na tlu srpskih zemalja.

Ovakvom kombinacijom tradicionalnog i savremenog Priča o tvojim precima razvija se kao multimedijalna prezentacija o istoriji, o pitanju očuvanja nasleđa i predaka. Obrađujući i ilustrujući priču o hajducima i ratovima, seoskim patnjama i generacijskim smenama, Stojmirović se posvećuje produbljenju svojih korena, bogatstvu ličnih priča, legendi i pesama, a poziva publiku da se inspiriše ilustracijama i istraži svoje pretke i ličnu istoriju.

Priča o tvojim precima pričaće se sve do 7. jula u Gradskoj galeriji, od 14 do 20 časova, svakog dana izuzev srede, koja je neradni dan galerije.

Projekat je predstavljen na adresi https://personal-history.weebly.com/