14.10.2019. u 20h

Desetu jubilarnu izlagačku sezonu Gradske galerije nastavljamo izložbom Out of Space Danijele Pivašević Tenner, umetnice koja živi i stvara u Nemačkoj, ali se rado vraća u Srbiju i prikazuje svoje projekte publici, a u KC Gradu svoju izložbu otvoriće u ponedeljak 14.oktobra od 20 časova.
Pivašević Tenner školovala se u Srbiji i u Nemačkoj na smeru keramika akademija primenjih umetnosti. Kroz svoj rad istražuje drustvene fenomene ali i status koji keramika i skulptura imaju danas. Školovanje na dve akademije u veoma različitim sredinama rezultiralo je komparativnim pristupom i istraživanjem specifičnih fenomena vezanih za Srbiju i Nemačku. Međutim prostorna instalacija van prostora – Out of Space istražuje jedan univerzalni fenomen – takozvanu džentrifikaciju. Autorka se ovom temom bavi već duže vreme, a u Beogradu će se pozabaviti lokalnim uslovnostima ovog procesa, tako da je instalacija koja očekuje publiku u Gradskoj galeriji proizvod lokalnih materijala, lokalne zemlje koju Pivašević Tenner koristi u izgradnji, u izlivanju svojih umetničkih dela. Odstupajući od pečenja keramike godinama unazad, nastojala je da svoje stvaralaštvo podigne na viši nivo ekološke osvećenosti i smanji karbonski otisak na životnu srednu, jer tehnika izlivanja u glini ne zahteva pečenje na visokim temperaturama i samim tim smanjuje emisiju ugljen-dioksida. Takva keramička skulptura zbog prirode tehnike, nije trajna te se materijal može reciklirati i iznova oblikovati što je autorki veoma važno.
Ovaj angažovani pristup tehnici i ispitivanje fenomena poznog kapitalizma neodvojivi su deo same instalacije i predstavljaju socijalnu kritiku, ali i predlog kako menjati društvo na bolje. Publika će preko ambijenta dnevne sobe od lokalnog odbačenog nameštaja i zelenije tehnike produkcije gline moći još jednom da se uveri u važnost recikliranje i ponovne upotrebe materijala koji su već oko nas.
Zavirite u dnevni boravak Danijele Pivašević Tenner sve do 27. oktobra, svakim danom od 14 do 20 časova i izađite izvan prostora koji vidite u onaj koji nas čeka.