Šta su Konfabulacije? Kako su nastajale/nestajale i kome pripadaju? Ko su gorile u staklenom zamku, i gde su španije [sic]?

Na ta i druga pitanja odgovaraće se na predstavljanju knjige poezije “Konfabulacije” Marije Dragnić 16.1. od 20h u Kulturnom centru Grad. Pored urednika Zvonka Karanovića, i autorke, višeglasje svojstveno ovoj zbirci oživeće posebni gosti, možda ne iznenađenja, ali svakako čuđenja, i to čuđenja jedne zanimljive pesničke generacije. Pesnik(inj)e ćemo najaviti postupno, da ravnomerno raspodelimo lepe vesti, stay tuned!

Događaj nastavljamo svirkom benda Potop, pa se spremite da budete preplavljeni dobrim zvukom i energijom!

****
U ovoj zbirci nabijenoj imaginativnom energijom, kroz tri tematske celine koje se prepliću kao pletenica, autorka nam dostavlja zapise o jednoj novoj španiji [sic], pesnicima-gorilama i izmišljenim sećanjima – šifriran izveštaj iz začudnih predela mašte, možda iz neke poetske budućnosti.

Marija Dragnić rođena je u Nikšiću 1990. godine. Engleski jezik i književnost studirala u Podgorici i Vesterosu, diplomirala na Katedri za anglistiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu gde je završila i master studije. Pesme su joj objavljivane u književnoj periodici Ars, Zarez, Tema, Polja, Prosvjeta, elektronskim književnim časopisima Eckermann i Agon, na internet portalima Beton, Strane, Libela, astronaut.ba kao i u kulturnom dodatku lista Politika. Dobitnik je druge nagrade na književnom konkursu Ulaznica 2016., prve nagrade na konkursu Ratkovićevih večeri poezije za 2018, i prve nagrade na konkursu PAF – POEZIJA za najbolje neobjavljivane stihove u Crnoj Gori u 2019. godini.

Bend Potop postoji dve godine, a članove benda čine Nikola Đurica (bas gitara), Vojislav Davidović (gitara i glas) i Nevena Obradović (bubanj). Za 2020. godinu pripremaju svoj prvi album.

Ulaz je besplatan.