Alumni mreža Akademije dijaloga za mlade žene ima zadovoljstvo da vas pozove na događaj “Ko je na drugoj strani?” koji će se održati u Kulturnom centru GRAD 13. februara od 19h.

Ko je na drugoj strani? U kontekstu razumevanja odnosa u regionu, ovo pitanje postavljamo zato što naše zajednice ne znaju ko se zaista “krije” na toj drugoj strani, kojom nas toliko plaše. U čemu se razlikuju naše svakodnevice, strahovi, potrebe? Ovom prilikom ćemo sa istaknutim lokalnim aktivistkinjama sa teritorije Srbije i Kosova razgovarati šta znači živeti feminizam svakoga dana, zašto smo mirovne aktivistkinje, kao i kako zaista živi ta “druga” strana. Daćemo glas ženama i devojkama iz srpske, bošnjačke, albanske i drugih zajednica da govore o svojoj borbi i izazovima sa kojima se susreću.

Razgovor je koncipiran po World Café metodologiji što znači da će na tri okrugla stola biti paralelno obrađene tri teme. Koncept okruglog stola je otvorenost, neposrednost i neformalnost učesnica u razgovoru. Za svakim od tri stola biće moderatorka i govornice, a prisutni su slobodni da se pridruže disksiji ukoliko žele.

Posle razgovora će uslediti projekcija filma The Reformist – A Female Imam (Marie Skovgaard, 2019). Projekcija je rezultat saradnje naše mreže sa prizrenskim festivalom Dokufest, čiji je deo programa film bio u 2019. Film dokumentuje priču hrabre Šerin na njenom putu da otvori jednu od prvih evropskih džamija koju vode ženski imami.

Svoje prisustvo dogđaju prijavite najkasnije do 12. februara u 21h, popunjavanjem formulara: OVDE
Broj mesta za stolovima je ograničen.
Radni jezik događaja je engleski.

Satnica događaja

19:00 – 19:20 Networking (otvoreni bar)

19:20 – 19:30 Otvaranje
Moderatorka: Teodora Rešetar, DA alumnistkinja

19:30 – 20:30 World cafe: Ko je na drugoj strani?
(tri paralelne sesije)

Sto 1 – Zašto smo mirovne aktivistkinje i kako da uključimo više žena?
• Dženeta Agović, Impuls (Tutin)
• Zana Syla, Alternative Dispute Resolution Center – Mediation Center Mitrovica (Mitrovica) (tbc)
• Ivana Markulić, DA alumnistkinja (Beograd)

Sto 2 – Kako živimo feminizam?
• Milica Kravić, novinarka, Radio televizija Vojvodine (Novi Sad)
• Isidora Petrović, Fondacija Jelena Šantić (Beograd)
• Ema Stepanović, DA alumnistkinja (Beograd)

Sto 3 – Demistifikacija druge strane: Kako Beograd i Priština tretiraju jedni druge u političkom diskursu?
• Vjollca Krasniqi, Univerzitetska profesorka (Priština) (tbc)
• Marija Stanković, aktivistkinja (Niš)
• Miljana Pejić, DA alumnistkinja (Beograd)
• Alisa Kockar, DA alumnistkinja (Beograd)

20:30 – 22:00 Dokufest filmska projekcija / koktel

Alumni mreža Akademije dijaloga za mlade žene organizuje ovaj događaj u saradnji sa Fondacijom Jelena Šantić i uz podršku OEBS Misije u Srbiji i Dokufesta. Događaj je deo projekta “Heroine mira – priče van pregovaračkog stola”, implementiran od strane Fondacije Jelena Šantić u saradnji sa Centrom za istraživanje i rodne politike, podržan od strane Balkanskog fonda za demokratiju.