Delikatesni ponedeljak i Centar za podršku i inkluziju – Help net vam, 24.02. sa početkom u 19h u Kulturnom centru Grad, donose Kuhinje nacionalnih manjina sa degustacijom uz predstavljanje kuvara sa receptima.

Ovom prilikom upoznaćemo se sa specijalitetima nacionalnih manjina, koji se u kuvaru nalaze, a koji su nastali zahvaljujući odabiru izuzetnih žena koje su recepte iz svojih porodica podelile sa nama. Iza svakog od ovih jela stoji ispričana priča, od detinjstva i sećanja na svečani nedeljni ručak, do korinđaških pesama uoči Božića, svadbene trpeze oko koje se okupljala uža i šira familija, pa do rođenja novih članova porodica i ispraćaja na večni počinak voljenih.

Na meniju će se naći čuveni mađarski gulaš, punjene mantije, vlaški poljupci, pita od rogača i mnoga druga jela sa kojima se ne srećemo često, a koja ćete biti u prilici da tog dana zajedno sa nama degustirate i čujete na licu mesta kako se ona pripremaju.

Lepota jednog podneblja ogleda se u raznolikosti koju srećemo, od prirode pa do ljudi koji na tim prostorima žive. U tome je Srbija bez premca, jer kad vas put nanese u ove krajeve, očaraju vas šarolikost boja i pikantna jela sa severa Vojvodine, magični, skoro nestvarni predeli istočne Srbije koji vam probude sva čula, dok vas na jugu dočekaju izmešani prizori orijenta i stare srpske kulture, koji kroz arhitekturu i hranu, pričaju o vekovima iza nas. Upravo u toj različitosti i jeste lepota ove zemlje. Narodi koji vekovima borave na ovim prostorima utkali su svoju tradiciju, kulturu i običaje u podneblje na kom žive, pa ćete često imati priliku da se tokom raznih proslava, praznika ili svečanosti, upoznate sa običajima, koji samo tamo postoje, ali i da probate specijalitete koji se isključivo tada spremaju, a ono što najbolje spaja razne narode, prevazilazi jezičke i društvene prepeke jeste bogata trpeza, kroz koju se upoznajemo sa posebnim jelima, koje svaki narod generacijama čuva i prenosi sa kolena na koleno. Uz njih se nazdravlja novim počecima, prijateljstvima, prinovama. Ona nas podsećaju da se prave vrednosti jednoga naroda, ogledaju kroz gostoprimstvo i poštovanje, koje se za trpezom ukazuje gostima.

Kuvar sa receptima nastao je pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Pozivamo vas da nam se pridružite i uživate u delikatesima koji se ne sreću često!
Cena bona: 250 rsd