I ovog petka od 21h Kulturni centar Grad donosi novu emisiju na pokrenutoj platformi #AloneTogether. Nemački fotograf i “face checker” čuvenog berlinskog kluba Berghain Sven Markvart, kroz kratki film “Izolacija” snimljen za vreme pandemije u Berlinu, koji ćemo imati prilike da vidimo, doneće i svoja razmišljanja o umetnosti, fotografiji, o Berlinu, ali i životu za vreme i posle pandemije. 

Prošle godine predstavio se beogradskoj publici izložbom “NEXT” u okviru oktobarske manifestacije Art Weekend Belgrade pokrenute od strane KC Grad. Veliku inspiraciju koju je pronašao tokom dvomesečnog rezidencijalnog boravka u Beogradu pretočio je u seriju fotografija čiji su glavni akteri Beograđani želeći da na svoj način predstavi njihovu autentičnost i tako spoji berlinski i beogradski duh, a veliki formati bili su tri meseca izloženi na otvorenom, na fasadi Filozofskog fakulteta. Dve godine ranije, u Gradskoj galeriji KC Grad imali smo prilike da vidimo  izložbu “Future’s Past” koja je na najbolji način reflektovala tri decenije njegovog rada kroz greyscale fotografije nabijene simbolizmom i referencama iz istorije umetnosti.

Sven Markvart je nemački fotograf koji je prve fotografije zabeležio još početkom osamdesetih u istočnom Berlinu. Markvart ima bogatu umetničku karijeru koja je umnogome bila uslovljena društveno-političkom situacijom pre i posle pada Berlinskog zida. Rođen 1962. godine, svoju karijeru otpočinje ranih osamdesetih godina radeći prvo kao asistent poznatog fotografa Rudolpha Schafera, prevashodno u modnoj fotografiji. Od 1986. kao samostalni fotograf publikuje svoj rad u mnogim poznatim nemačkim časopisima poput Das magazin, Der Sonntag, Neues Lieben, a takođe učestvuje u grupnim i samostalnim izložbama.

Njegov rad je cenzurisan u Istočnoj Nemačkoj, a sa cenzurom se susretao i zbog negovanja specifičnog vizuelnog identiteta koji, kako se navodi, nije bio u skladu sa standardima izgleda muškaraca u socijalističkoj državi. Intenzivno se bavi analognom fotograafijom uz prirodno osvetljenje, što je jedna od najvećih specifičnosti njegovog rada. Serije fotografija, u kojima uglavnom predstavlja portrete ljudi koje sreće u svom okruženju ili u toku istraživačkih projekata, predstavio je sa izuzetnim uspehom u mnogim zemljama: Japanu, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Švajcarskoj, Brazilu, Gruziji, Španiji, na Filipinima, u Australiji i Kanadi.

Petak 22.5. 21h ► Na You Tube kanalu KC Grad

#AloneTogether, jedinstvena online platforma, program je posvećen promociji umetnosti i kulture. Kako su kultura i umetnost nezaustavljive i u vremenima različitih kriza, kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva, Kulturni centar Grad pokušaće da sagleda našu zajedničku budućnost – svakog vikenda u isto vreme na KC Grad kanalima. 

“Isolation”

Camera: Hardy Paetke, Sven Marquardt

Cut: Jonas Meyer

Projekat je podržan od strane Ambasade Republike Nemačke u Beogradu.