Nakon Njujorka, Zagreba i Ljubljane, zahvaljujući inicijativi Kulturnog centra Grad, angažovani plakati poznatog grafičkog dizajnera i ilustratora Mirka Ilića čija tematika upozorava na opasnost od pandemije Covid 19, moći će da se vide i u Beogradu.

“Plakati su na samom početku lepljeni na gerilskim, neoficijelnim mjestima. Mislio sam da će tako privlačiti mnogo više pažnje nego da konkuriraju na oficijelnim mjestima gdje se sve ostalo reklamira”, rekao je Mirko Ilić gostujući nedavno u emisiji na #AloneTogether platformi KC Grad. “Plakati su završili čak na instagramu Davida Byrn-a. Upotrebio sam tipografiju Nikole Đurke, dizajnera iz Hrvatske, verovatno jednog od najboljih dizajnera tipografije u Evropi i poslao mu svoj plakat, a on mi je odgovorio: Zašto to ne napravimo u Hrvatskoj? Kao što je netko rekao, i mrak se širi brzinom svjetlosti, a povremeno se i svjetlost širi brzinom svjetlosti“.

Plakati mogu da se vide u širem centru grada, a, takođe, i u beogradskim barovima i klubovima koji su se, pored KC Grada kao inicijatora, priključili akciji – Dim, Kafe bar 16, April Bar, Ljubimac, Yugovinil, Klub Dvorištance, Monks Bar, Cveće Zla, Meduza, Jane Vintage Shop, Cveće zla, Bistro Tri, Restoran Tri…

***

Mirko Ilić karijeru je počeo 1975. godine kao autor stripova u zagrebačkoj grupi Novi kvadrat, kada počinje da objavljuje i ilustracije u “Studentskom listu”, “Poletu”, “Pitanjima”, “Startu” i “Danasu”. U bivšoj Jugoslaviji i Evropi ilustrovao je i plakate, omote gramofonskih ploča i stripove, a 1986. preselio se u SAD. Radio je kao ilustrator za mnoge najznačajnije časopise i novine u SAD, gde je 1991. godine postao art direktor magazina “Time”, zadužen za internacionalno izdanje. Naredne godine postao je art direktor “New York Times Op-Ed pages”, a 1995. osnovao je Mirko Ilic Corp, studio za grafički dizajn, 3-D kompjutersku grafiku i titlove za film. Dobitnik je i brojnih nagrada, među kojima su Society of Illustrators, Society of Publication Designers, the Art Directors Club, I.D. Magazine, Print Magazine, Graphis, Society of Newspaper Design i druge. Koautor je nekolicine knjiga o dizajnu, uključujući Design of Dissent (s Miltonom Glejzerom), Genius Moves: 100 Icons of Graphic Design, Handwritten, the Anatomy of Design i Stop Think Go Do (sa Stivenom Helerom). Njegovi radovi su se pojavili u više od 200 knjiga i 500 časopisa. Ilić je hrabro eksperimentisao i od samog početka nametnuo se beskompromisnim zalaganjem za rušenje normi u funkciji umetnosti. Još 80-tih godina stekao je kultni status u kulturnoj javnosti bivše Jugoslavije, a pre pet godina dobio je još jedno priznanje nakon što je njujorški muzej MoMA otkupio 38 njegovih radova i uvrstio ih u svoju stalnu zbirku. Poznati dizajner često je i gost Beograda i Srbije gde je sarađivao na više projekata, više puta izlagao i održao brojna predavanja i razgovore na temu grafičkog dizajna.

Celu emisiju #AloneTogether sa gostovanjem Mirka Ilića pogledajte ovde:

Podsećamo, emisije #AloneTogether na jedinstvenoj online platformi, možete pratiti svakog vikenda, petkom i subotom, od 21h na kanalima KC Grad, a program je posvećen promociji umetnosti i kulture kroz razgovore sa cenjenim umetnicima i stvaraocima iz raznih gradova i iz raznih oblasti stvaralaštva.